Iedereen kent het wel. Palmolie. Het zit in de fijnste producten dat vaak in producten terugkomt zoals margarine, ijs, chocolade en kant-en-klaarmaaltijden. In deze blog zet ik de palm oil facts voor je op een rijtje. Wat is er precies zo goed aan en waar komt het vandaan? Een klein tipje van de sluier, palmolie komt oorspronkelijk uit het westen van Afrika. Palmolie wordt ook vaak gebruikt als bestrijdingsmiddel, zoals ratten, schimmelziekten en neushoornkevers. Het heeft dus niet alleen een verzorgende werking.
De oorsprong
De oliepalm groeit in streken rond de evenaar, in onder andere Indonesië en Maleisië. Het is een tropische boom met bladeren van maar liefst vijf meter lang. Als je een keer op vakantie bent geweest naar deze streek, ben je ongetwijfeld al een keer deze boom tegengekomen. Als de oliepalmbomen drie jaar oud zijn, worden de vruchten die deze bomen kweken, geoogst. De bomen zijn nu vooral te vinden in Azië. Maleisië mag zich ’s werelds grootste palmolieproducerend land noemen. Wat je misschien ook niet wist, is dat de oliepalm qua landgebruik het meest efficiënte oliegewas is. In vergelijking met andere oliegewassen per hectare levert het de hoogste opbrengst op. Het gebruikt minder dan de helft van het land dat nodig is voor andere gewassen, zoals zonnebloemolie of sojaolie.
Etiket
Omdat palmolie ook een voedingsmiddel is, is het belangrijk dat deze een etiket heeft. Volgens nieuwe Europese wetgeving moet vanaf december 2014 op alle producten staan welke soorten olie gebruikt zijn. Op jouw producten kan er mogelijk staan: ‘bevat plantaardige oliën’ dan kan het zo zijn dat dit de lekkerste producten zijn. Palmolie zit in etenswaren als chocolade, margarine, frituurolie, maar ook in zoutjes of sauzen.
Consumptie
Maar waar wordt de palmolie eigenlijk het meest geconsumeerd? De belangrijkste afzetmarkten voor palmolie zijn China, India, Indonesië en de Europese unie. Wij in Europa zij de op een na grootste importeur ter wereld. Wij genieten van de vruchten die worden gekweekt en vooral duurzaamheid vinden wij belangrijk.
De oliepalm
Hij gaat zo’n 25 tot 30 jaar mee, de oliepalm. Vanaf het derde jaar komen er vruchten aan. Ze mogen daarna meteen worden gekweekt. Het fijne is aan de oliepalm, dat hij het hele jaar door palmvruchten kweekt. Bij voorkeur worden de vruchten binnen 24 uur na het oogsten onder hoge druk gestoomd. Dit geeft de aller beste smaak. Na het stomen worden ze met machines geperst. De ruwe olie wordt uiteindelijk opgeslagen en per tankschepen naar bestemming gebracht. Op deze manier kunnen jij en ik en vele andere genieten van de overheerlijke duurzame palmolie.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.